NÁRODNÍ RECEPTY

PRAVÁ ČESKÁ SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ ANEB:

KRÁLOVNA OMÁČEK

Svíčková na smetaně jako zeleninová specialita? Proč ne, vždyť hlavně kořenové druhy tvoří základ této slavné omáčky! A nezapomeňte také na cibuli, nejlépe v karamelovém základu. Nezbytné je také koření, kde hrají důležitou úlohu aromatické jalovčinky, tedy plody jalovce. Zkuste recept s postupem dle naší paní produkční, přesně krok za krokem. Na jeho konci je úžasná svíčková, jak má být!

Hovězí svíčková na smetaně:

1000 g zadního hovězího (falešná svíčková), 100 g slaniny, sůl, mletý černý pepř, 150 g 100% tuku, 2 cibule, 4 mrkve, 1 větší kořenová petržel, 1 malý celer, 20 kuliček černého pepře, 15 kuliček nové koření, 15 jalovčinek, 3 bobkové listy, 0,5 lžičky sušeného tymiánu, 50 ml octa, 50 g cukru, 2 lžíce brusinkové (rybízové) zavařeniny, 150 g hladké mouky, 500 ml smetany

Pravá svíčková, je-li řeč o mase, není nezbytná. Klidně sáhněte po falešné a špalík dobře odblaňte a prošpikujte. Na klínky krájenou slaninu použijte vychlazenou (v tuhém stavu se s ní lépe pracuje) a přidejte i dva tři proužky mrkve. Zbylou zeleninu (výhodný je větší podíl mrkve kvůli barvě i chuti) pak pokrájejte či nastrouhejte na hrubé nudličky a přidejte k orestované cibuli, kterou jste obalili ve zkaramelizovaném cukru. To je další příspěvek k neopakovatelné chuti, stejně jako přídavek koření s jalovčinami. Maso v zeleninovém základu se pak vyplatí ponechat pod poklicí v chladnoucí troubě přes noc (chutě se dobře spojí). Zvýšenou pozornost vyžaduje i zahušťování základu moukou s trochou vody, přídavek smetany a nebojte se ani práce s cedníkem při jeho pasírování (mixování odborníci nedoporučují).

Jak na to krok za krokem:

Návod na to jak krok za krokem včetně podrobného fotopostupu a videa najdete v placené verzi v časopisu Náš recept. Pro prvních 1 000 čtenářů máme připravenu exkluzivní slevu ve výši 50 %.